maandag, april 30, 2007

de kastes van Engeland


laten zich het hardst zien in de vijf populairste sporten.
In willekeurige volgorde zijn Rugby, golf, voetbal, snooker en cricket Britse sporten bij uitstek, iedereen ként ze, iedereen volgt ze en van elk van deze sporten zijn er wereldkampioenschappen. Doch, ze vertegenwoordingen elk een klasse in deze maatschappij.
Hoezo? Welnu, gebaseerd op mijn ervaring van te werken in Voetbal, rugby en één keertje Cricket denk ik, na gesprekken met native English people, hetvolgende te kunnen aanhalen.
Voetbal
Supporters: veelal laaggeschoold, arbeidersklasse, tatoos, piercings, agressief en drinken vooral "Lager" (bij ons "pils")
Spelers: veelal overbetaald, gehyped, veel agressie op het veld en weinig respect voor de scheids en aangelanden.
wedstrijd: honderden stewards en tientallen security mensen moeten het publiek in bedwang houden, moest er iets misgaan, de 50-60 politiemannen buiten komen dan wel een kijkje nemen.
Rugby
supporters: middelbaar afgemaakt en vaak ook "college" (equivalent van onze hogeschool) afgemaakt of alleszins aan begonnen, tatoos, piercings, drinken vooral Guinness en Beer/bitter (ons equivalent van speciaal bier), zelden agressief en vooral goedgeluimd (mogen ook in tegenstelling tot voetbalsupporters tijdens heel de wedstrijd bier drinken én mogen flesjes mee naar buiten nemen), er is tevens geen politie aanwezig bij een rugby wedstrijd, wel stewards en security, maar één tiende in vergelijking met voetbal.
Spelers: worden relatief gezien een stuk minder betaald dan voetbal professionals, komen na de wedstrijd 'n pintje drinken in de supportersbar en worden niét overrompeld, enkel de kapitein van een ploeg mag de scheids aanspreken en moet dat doen met de titel "sir", anders vliegt ie er onmiddellijk af (van het veld)
Cricket
Supporters: Minimum hogeschool (college) studies af vaak universitair (ouders idem), tatoos verdwijnen, evenals piercings, drinken Guiness, de betere cider en whiskey, goedgeluimd, "posh", beetje uit de hoogte. géén politie aanwezig, enkele stewards
Spelers: "de joviale Engelsman", worden zeer goed betaald ten opzichte van voetbal en rugby spelers, "gentleman rules" tijdens het spel en geen agressie voor tijdens of na een wedstrijd.
Golf, snooker
Zowel golf als snooker zijn "solo" sporten, het gebeurt niet in teamverband, dus zijn deze niet echt te vergelijken, doch ze zijn de meest elite sporten. Af en toe sukkelt een low-class speler in de elite (wegens uitstekende spelkwaliteiten), echter de meeste spelers komen van een betere klasse. Het hoeft niet te verbazen dat hier weinig sprake is van misbruik en geweld.

en darts? wel darts is op sterven na dood in Engeland, tot grote spijt van velen, echter een "save darts" movement is zich langzaam aan het oprichten, ben benieuwd, want van alle cafésporten is dat toch wel de top.

R.O.B.

Geen opmerkingen: